Hoe een appartement een vrijstaande villa werd

Frans van Engelenburg en Monique van Amerongen waren eigenlijk helemaal niet op zoek naar een ander huis. Maar toen ze op een zaterdagmorgen de plek, de ligging en de mogelijkheden van De Tuin van Elden ontdekten, waren ze verkocht. Ze zagen zich al helemaal wonen in een appartement in het Boothuis, maar het liep toch even anders.

“Vrienden van ons waren bezig met een woning in De Tuin van Elden”, vertelt Monique van Amerongen. “En heel eerlijk, ik was best een beetje sceptisch. Want ik wist dat de Intratuin daar al heel lang weg was en dat er vervolgens weinig was gebeurd. Toen we echter op een zaterdagmorgen mee gingen om te kijken, waren we enorm verrast te zien hoe ver ze al waren. En toen we de plannen voor het Boothuis zagen, waren we verkocht: daar wilden we graag wonen!”

Voorkeur voor Arnhem-Zuid
Frans van Engelenburg vervolgt: “Ik ben slecht ter been en het traplopen valt me steeds zwaarder. Een gelijkvloerse woning zagen we dan ook wel zitten. Maar dan wel een comfortabele en eigentijdse woning in Arnhem-Zuid. Met ruimte, een fraai uitzicht en alle voorzieningen in de buurt. Dat vonden we allemaal in De Tuin van Elden, maar toch zijn we ook op andere plekken gaan kijken. In de Schuytgraaf bijvoorbeeld. Maar eigenlijk waren we er wel uit, het moest Elden worden en een optie op een appartement was snel genomen.”

Alles op zijn kop
Groot was de teleurstelling toen in het voorjaar duidelijk werd dat de bouw van het complex toch geen doorgang zou vinden. “Ik was daar helemaal niet blij mee”, geeft Frans toe. “We waren al zo ver. Zo hadden we met de architect het appartement al helemaal op zijn kop gezet en aangepast aan onze wensen. We zagen ons er al helemaal wonen, maar toen kregen we dus het telefoontje dat het niet doorging. Maar tegelijkertijd kregen we ook een alternatief voorstel. En dat was op zijn zachtst gezegd best bijzonder.”

Bouwvolume samenvoegen
“Bianca van het Informatiecentrum vroeg ons of het bouwen van één huis op twee kavels iets zou kunnen zijn”, herinnert Monique zich. “Ze wist dat we het nodige bouwvlak nodig hadden, omdat we alle ruimtes gelijkvloers wilden hebben. In een standaardwoning kom je daar niet mee uit, maar als je op twee kavels het bouwvolume van een tweekapper samenvoegt, dan is er opeens heel veel mogelijk. Het idee sprak ons aan, maar zelf een huis bouwen wilden we absoluut niet. Toen zijn we maar eens met de architect gaan praten.”

Ook als gezinshuis verkoopbaar
“We kozen voor het ontwerp van een standaard vrijstaande woning die elders in het plan al gebouwd werd. Deze woning namen we samen met architect drastisch onder handen door hem te verlengen, uit te bouwen en een veranda toe te voegen. We hoefden geen verdieping, maar het beeldkwaliteitsplan schrijft dat wel voor. En Bianca vertelde ons, dat een huis met verdieping later verkoopbaar blijft als gezinshuis. Een goede tip, waardoor we besloten op de verdieping nog drie ruime kamers te laten maken. De kap is echter wel lager dan in het oorspronkelijke ontwerp”
 
Veranda met jacuzzi
“Door de oppervlaktes van twee woningen samen te voegen hebben we alles wat we graag gelijkvloers wilden hebben kunnen realiseren”, aldus Frans. “Een grote woonkamer met open woonkeuken. Een  slaapkamer met een aangrenzende badkamer en inloopkast. Een extra werkkamer en een bijkeuken die weer toegang geeft tot de veranda. Extra leuk. Want die ruimte hadden we niet op het balkon van het appartement.”


Bijzonder proces
“Het sterke aan De Tuin van Elden is dat je alle vrijheid krijgt om iets te bouwen dat echt bij je past”, besluit het echtpaar. “Toen wij onze huidige woning kochten, waren er 200 gegadigden voor 24 woningen. Als je werd ingeloot was het take it or leave it. In De Tuin van Elden gaat het heel anders. Hier zijn we via een appartement uiteindelijk terecht gekomen in een vrijstaande woning op een dubbele kavel waarop een tweekapper gepland was. Dat mag je best bijzonder noemen. Net als het het hele proces dat we nu doorlopen. We worden steeds perfect begeleid en als alles meezit kunnen we de optie die we nu hebben straks omzetten in een koopovereenkomst. Want uiteindelijk is dat wat we willen: een nieuw thuis op het mooiste plekje van Arnhem-Zuid: De Tuin van Elden.”