zelf een huis bouwen, het kan!

Zelf je eigen droomhuis bouwen? Ook dat kan in In De Tuin van Elden. Over het hele plan verspreid liggen 10 vrije kavels waarop jij je fantasie de vrije loop kunt laten. Heb je al jaren een idee in je hoofd, of kun je nog wel wat ondersteuning gebruiken? Wat je ook voor ogen hebt, door de stappen op deze pagina’s te volgen wordt jouw droomhuis zeker werkelijkheid.

In 10 stappen thuis op je eigen kavel!

Stap 1. Oriënteren  Kom eens kijken in het Informatiecentrum en ontdek welke vrije kavels er allemaal zijn. Heb je een keuze gemaakt, dan nodigen wij je graag uit voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek. Hierin geven we je alle informatie over De Tuin van Elden en de mogelijk­heden die er zijn op je toekomstige kavel. En natuurlijk kun je al je vragen spuien. We beantwoorden ze graag!

Stap 2. Nadenken  Na het oriëntatiegesprek kun je een optie nemen op een kavel. Vanaf dat moment kun je echt aan de slag. Inventariseer je woonwensen en denk eens na over wat je wel en niet wilt. Wil je een moderne of klassieke woning? Hoeveel slaapkamers? De woonkamer op de begane grond of liever op de verdieping? Houd hierbij ook rekening met je toekomstige wensen. Een belangrijk onderdeel in dit traject is het vaststellen welk bedrag je wenst te besteden.

Stap 3. Het eerste schetsontwerp  Je weet wat je wilt, nu kun je een eerste schetsontwerp van je toekomstige woning maken. In de regel doet een architect dat voor je. De Tuin van Elden heeft ook eigen architecten, die exact weten wat wel en niet mag en kan. Je moet je namelijk wel aan een aantal criteria en richtlijnen houden.

Stap 4. Kiezen voor een bouwwijze  Zelf bouwen, samen bouwen of laten bouwen? De mogelijkheden zijn divers. Van traditionele eigenbouw, waarbij je je eigen woning ontwerpt, al dan niet in samenwerking met een eigen architect, tot systeembouw, waarbij je in samenwerking met een systeembouwer een woning ontwerpt, die samengesteld wordt uit prefab elementen. Ook catalogusbouw is mogelijk. Je kiest dan voor een kant-en-klaar ontwerp waarin je keuzes kunt maken wat betreft de indeling en afwerking. Let er daarbij wel op dat de cataloguswoning aan alle criteria voldoet.

Stap 5. Voorlopig Ontwerp en toetsing  Na het schetsontwerp laat je je architect een Voorlopig Ontwerp maken. Dit Voorlopig Ontwerp moet goedgekeurd worden door de stedenbouwkundige supervisor van De Tuin van Elden. En door de welstands­commissie van de gemeente Arnhem.

Stap 6. Definitief Ontwerp  Is je Voorlopige Ontwerp goedgekeurd, dan kan het Definitieve Ontwerp gemaakt worden. Alle eerdere ideeën en schetsen moeten vertaald worden in technisch realiseerbare bouwtekeningen.

Stap 7. Bouwaanvraag en bouwvergunning  Op basis van het Definitief Ontwerp wordt de bouwaanvraag voor een bouwvergunning ingediend. De bouwaanvraag wordt getoetst aan de vooraf vastgestelde spelregels. Als jouw aanvraag hieraan voldoet, kan de bouwvergunning worden afgegeven.

Stap 8. De aanbesteding en start bouw  Met de bouwvergunning op zak kun je een aannemer gaan zoeken die jouw huis gaat bouwen. Vraag altijd meerder offertes aan. Heb je je keuze voor een bouwer gemaakt? Dan kan het bouwen beginnen.

Stap 9. Vergeet de binnenkant niet  Terwijl de aannemer jouw huis bouwt, kun jij je bezig gaan houden met het interieur van je huis. Hoe gaat de binnenkant eruit zien en welke materialen wil je gebruiken? Ga op bezoek bij keuken- en badkamerleveranciers, maak keuzes voor deuren en beslag en denk ook aan de afwerking van muren en vloeren.

Stap 10. De oplevering en verhuizing  Eindelijk, je woning is klaar. De bouwinspecteur geeft een gereedverklaring af aan de projectleider van De Tuin van Elden. Pak de dozen in en regel genoeg handjes voor de verhuizing. Binnenkort woon jij in een woning op een eigen kavel waar je met recht trots op kunt zijn.

Bezoek het Informatiecentrum aan de Klapstraat in Elden en vraag naar de gedrukte speciale kavelbrochure of bekijk de online versie.